2019. okt 11.

Boros Bánk Levente: Neményék programja csak a tagadásról szól

írta: vasivasmacska
Boros Bánk Levente: Neményék programja csak a tagadásról szól

Furcsa helyzetben vannak a szombathelyiek, hiszen azt gondolják, Vas megye székhelyének polgármesteréről és képviselőtestületéről, így a városukról szól a hétvégi választás. Persze, ebben igazuk is van, hiszen ezt minden józan gondolkodású ember így gondolja. Azért érezhetik magukat mégis kicsit kellemetlenül, mert velük szemben a szavazataikra pályázó helyi ellenzék egyáltalán nem osztja fenti véleményüket.

 

nemenymig.jpg

A város leköszönő polgármestere – ezt még ellenfelei sem tagadhatják le – vitathatatlanul a városért dolgozott, az utódjaként ajánlott Balázsy Péter pedig igazoltan az egész megyéért tevékenykedett. Az ő programjuk pozitív és előremutató, a város és lakosainak életét igenlő elképzelés.

A Nemény András és Koczka Tibor fémjelezte ellenzékük viszont a tagadásra épül, számukra a választás sem szól másról, mint saját magukról és saját háborúikról. Mindketten bukott politikusok, mindketten alkalmatlanok, mindketten árulók, egyikük mögött sincs értékelhető politikai teljesítmény és mindkettejük programja a jelenlegi városvezetés és a kormány tagadásáról szól.

Nemény Andrásról a szombathelyiek négyévente (2010, 2014, 2018) kinyilvánítják, nem kérnek belőle, mégis valami érthetetlen mazochizmustól hajtva újra és újra elindul, hogy újabb vereséget szenvedjen. Koczka Tibor pedig saját erejéből még soha, semmilyen politikai eredményt nem tud felmutatni, sőt saját főnökétől, Puskás Tivadartól is elégtelent kapott teljesítményére, a Fidesz pedig nem is találta méltónak arra, hogy bármilyen pozícióért elindítsa a választásokon. Egy politikus alkalmasságáról teljesítménye, vezetői kvalitásai és ennek köszönhető sikerei tanúskodnak a választók előtt. Nemény és Koczka leginkább alkalmatlanságát bizonyította, és – ami a legfájóbb lehet számukra – nem csupán városvezetői, hanem általában, politikai alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot.

Helyi támogatottság hiányában Nemény András nemrég Brüsszelig futott, hogy az ottani elvtársak segítségét kérje és a magyar kormány ellen lobbizzon, ami valójában nem nagy újdonság attól, aki korábban a migránsok befogadását tartotta jó megoldásnak a bevándorlásra. A szocialista politikus az elmúlt években semmi mást sem tett, mint kizárólag saját pártjának érdekeit kiszolgálva játszotta az ellenzéki dicstelen szerepét, és az igazi internacionalista hazaárulókhoz méltóan ott ment szembe a választók többségi akaratával, ahol csak tudott. Cinikus módon még ő minősítette hazaárulónak az ország szuverenitását védő kormányt, így közvetve a kormány támogatóit. Koczka Tibor viszont, igazi kispályás módon, „csupán” a munkaadóját és saját politikai közösségét árulta el, majd személyes bosszúvágytól hajtva még el is indult a Fidesz jelöltjével szemben.

A fentiekből úgy tűnik, nagy a zavar az ellenzéki oldalon, de leginkább az ellenzéki fejekben és nincs, aki rendet tegyen. Gyurcsány ügyvédjét szemmel láthatóan már egyik párt sem merte felvállalni, Czeglédy Csaba hiányában viszont új gazdát keresnek, így van, aki Brüsszelből, van, aki Budapestről igazolna egyéni szponzorokat, ahelyett, hogy fordítva, a szombathelyiek érdekeit képviselné ezekben a városokban.

Legironikusabb viszont az ellenzéki jelöltek teljes alkalmatlansága az együttműködésre. Nemény még az ellenzéket sem tudta egységbe tömöríteni a városban, így erős kételyeket fogalmazhatunk meg arra vonatkozóan, miként tudná a város érdekeit érvényesíteni Szombathely határain túl. Mindenesetre azzal, hogy lehazaárulózta a kormányt, elindul a kormánypártok jelöltjével szemben, biztosan nem lopta be magát az országot vezető kabinet szívébe. Természetesen lehet szocialista pártkatonaként puszta dacból polgárháborút kezdeni a kormánnyal szemben, de Nemény András öncélú háborújának csak a szombathelyiek ihatják meg a levét. Ellenzéki vetélytársa pedig, nemhogy a szomszéd településsel, de még a saját pártjával sem tudott együttműködni.

Tagadásból és háborúból még sosem épült semmi, összeférhetetlen, alkalmatlan politikusok még sosem virágoztattak fel városokat. Nemény Andrásnak és Koczka Tibornak talán máshol lenne érdemes háborúznia, nem a szombathelyiek feje felett. Gyanítom, ezt Szombathelyen minden józan gondolkodású ember is így gondolja.

Szólj hozzá