2019. okt 07.

Helyi közösségeknek járó forrásokból kampányol a CSÖCE

írta: vasivasmacska
Helyi közösségeknek járó forrásokból kampányol a CSÖCE

Celldömölkön az elmúlt időszakban több CSÖCE rendezvény plakátján láthattuk az uniós forrás felhasználását mutató jelképeket. Így van ez a kampányidőszakban is, amikor ezáltal egy, a választáson induló szervezet uniós forrásból szervezhetett többször rendezvényeket.

csocecimlap.jpg

 

Celldömölkön dübörög a kampány. A héten a várost tizenhét éve vezető csapat a választás előtti este óriási koncert szerveznek. A szombati programkavalkád során még a Republic is fellép a nagyszínpadon. Az elmúlt hetekben gulyáspartikra várták a választási körzetek lakóit. Az Idősek Napja alkalmából sem feledkeztek el természetesen meglepni egy nagyszabású műsorral a méltán tiszteletet érdemlő korosztály tagjait. Ugyanakkor az egyesület Facebook oldalán és a városban is lehetett olyan plakátokkal találkozni, melyek a közelmúltban például Családi Napra, Egészségnapra invitálták a cellieket. Ezek jobb alsó sarkában rendre feltűntek az uniós forrásra utaló logok: a Széchenyi 2020 és a „Befektetés a jövőbe” felirat. Mivel ezek közül többet kampányidőszakban tartottak, ezért a „Befektetés a jövőbe” jól rá is világíthat a lényegre.    

csoceweb.jpg

 

Celldömölk honlapjának egyik gondosan elrejtett aloldalán  olvashatóak azok a dokumentumok és jegyzőkönyvek melyből kiderül a mindezt lehetővé tevő pályázat működési mechanizmusa. Az ügylet meglehetősen aggályosnak tűnik, mivel a Fehér László által elnökölt Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület (CSÖCE) EU-s támogatásokat használ fel népszerűségük építésére, finanszírozására. Választási időszakban ezáltal tulajdonképpen a kampányhoz való hozzájárulásként is értelmezhető mindez. Helyi politikai működéstől mentes civil szervezetek helyett ugyanis inkább a döntően politikával és a város irányításával foglalkozó CSÖCE kampányába áramlanak az uniós források Celldömölkön.

 

csoceweb2.jpgRészlet a CSÖCE közelmúltbeli rendezvényéről, ahol ott az uniós forrás megszokott logója is.

Az ügy előzménye, hogy 2016-ban a 10 ezer fő fölötti településeknek volt lehetőségük pályázni az úgynevezett „közösségi szinten irányított helyi városi fejlesztések” biztosította forrásokra. Ezek uniós források, melynek feltétele volt, hogy helyi akciócsoportokat hozzanak létre minden egyes városban. Ezen helyi akciócsoportokba (HACS) kötelezően kellett delegálni a civil és a közszférából és a gazdasági világból is képviselőket. Celldömölkön a közszféra részéről (ahogy a legtöbb más pályázónál is) az önkormányzat és annak hivatala képviseltette magát. A HACS ülésén az önkormányzatot maga Fehér László polgármester képviselte. Ennek a későbbiekben még fontos jelentősége lesz.

 
cellweb.jpgRészlet a jegyzőkönyvből. A CSÖCE a kért összeg 100 százalékát megkapta

Az ügyben szereplő uniós forrásokat célzottan helyi közösségépítési célokra lehetett elnyerni. A döntést a helyi bíráló bizottság tagjai hozzák meg. A nyilvánosan is elérhető dokumentumok szerint ezen testületnek is tagja volt Fehér László. És most jön a csattanó. A celldömölki kampány során rendszeresen látható volt, hogy az erősen MSZP-közeli CSÖCE olyan kampányrendezvényeket szervezett, melyeket uniós forrásokból finanszíroztak. Köztudott, hogy a CSÖCE elnöke szintén Fehér László polgármester. Mi történt tehát? A Fehér László vezette CSÖCE pályázhatott ezen forrásokra, melyet az a bizottság bírált el, melyben ott ült Fehér László is, aki még ha jelezte is érintettségét, biztos lehetett abban, hogy a támogatási kérelme megkapja a bizottság támogatását. Így is történt. Mindezek után nem meglepő módon tarolt a polgármester egyesülete.

csoce1.jpgRészlet a támogatási jegyzőkönyvből. A helyi civil szervezetek közül vajon miért a CSÖCE kapta a legmagasabb pontszámot és a legmagasabb összegű támogatást? 

 

Érdekességképp elmondható, hogy más városokban ezeket a forrásokat valóban politikamentes civil szervezetek számára kívánták biztosítani. Felmerül a kérdés, hogy a nagyon komoly anyagi támogatásra milliós nagyságrendben valóban a CSÖCE szorul-e rá Celldömölkön, vagy vannak olyan helyi civil szervezetek, akik hasznosabban tudnák elkölteni rájuk eső pénzeket, Biztosak lehetünk ugyanis abban, hogy a városban működnek olyan egyesületek, amelyek nem indítanak jelölteket a választáson. Nem véletlen, hogy ezt a pályázati forrásszerzési lehetőséget ők is igénybe vették, a jegyzőkönyvek szerint,  de ezen az ülésen egyik sem kapott annyi támogatást, mint a CSÖCE. 

Megjegyezzük, nem ez az első elgondolkozásra okot adó ügye a CSÖCE-nek. Néhány nappal ezelőtt kerültek ki azok a fotók, melyből kiderült, hogy a Városgondnokság munkatársai a város tisztán tartása helyett munkaidőben a CSÖCE kampánymolinóit helyezték ki. Később a CSÖCE alelnöke is elismerte e furcsa helyzetet, azzal védekezve, hogy fizettek az önkormányzati cégnek.  Úgy tudjuk, az erről szóló számlákat azóta se mutatták be a nyilvánosságnak.

Szólj hozzá