2019. nov 13.

Elmulasztotta megszüntetni saját összeférhetetlenségét Csepreg új polgármestere

írta: vasivasmacska
Elmulasztotta megszüntetni saját összeférhetetlenségét Csepreg új polgármestere

Rendkívüli testületi ülést tartanak csütörtökön Csepregen, ahol a hozzánk eljutott információk szerint szerepel egy olyan napirendi pont is, ahol a polgármester összeférhetetlenségét kell megszüntetni.

hz.jpegHorváth Zoltán, Csepreg új polgármestere az alakuló ülésen. Elmulasztotta megszüntetni az összeférhetetlenségét. Fotó: Répcevidék

 

Az Önkormányzati Törvény ugyanis világosan kimondja, hogy egy települési polgármester nem lehet egyszerre vezető tisztségviselője, döntéshozója egy önkormányzat által alapított gazdasági társaságnak. Ezek alapján tehát kimondható, hogy Horváth Zoltán komoly mulasztást követett el. Kérdés, hogy szándékosan, vagy figyelmetlenségből hibázott az új polgármester, mindenesetre egyik opció sem tűnik túl biztatónak Csepreg jövőjére nézve. A törvény ismeretének hiánya ugyanis nem mentesít a felelősségre vonás alól. (Kérdés az is, hogy még hány ügyben hagyja majd magát megvezetni.) Ha pedig jelezték neki, hogy meg kell szüntetni az összeférhetetlenséget, akkor kérdéses, hogy ezt miért nem tette meg az alakuló ülésen.Az elmúlt hetekben az önkormányzatok megalakulását követően számos polgármester, alpolgármester szüntette meg azon tevékenységeit, melyek összeférhetetlennek minősülnek. Így történt Szombathelyen is, ahol dr. László Győző és dr. Horváth Attila alpolgármesterek a törvényi kötelezettségnek megfelelően az első ülésen bejelentették, hogy 30 napon belül meg fogják szüntetni az összeférhetetlen tevékenységüket. (Ők mindketten egyéni ügyvédként dolgoztak alpolgármesterségükig.)

 

Ezen bejelentést többen várták volna Horváth Zoltántól, Csepreg újonnan megválasztott polgármesteréről is. Horváth ugyanis alapítója az Első Vasi Éléstár Nonprofit Kft-nek, melyben részesedése van. A céget  Csepreg Város Önkormányzata hozta létre. Ezen tényről azonban a szokásoknak megfelelően az alakuló ülésen nem számolt be. Információink szerint többek között azzal a céllal tartanak rendkívüli testületi ülést Csepregen, hogy ezen ügyet el tudják simítani.

 

Az is nagy kérdés, hogy mi fog ezután történni? Ki és milyen forrásból fogja kifizetni Horváth Zoltán részesedését? Vagy kénytelen lesz az önkormányzat a saját zsebébe nyúlni, hogy megoldja az új polgármester összeférhetetlenségi problémáit?

Szólj hozzá