2019. feb 13.

Szent István intelmei a bevándorláspárti Nemény Andráshoz

írta: vasivasmacska
Szent István intelmei a bevándorláspárti Nemény Andráshoz

A nyíltan bevándorláspárti Nemény András a szombathelyi közgyűlésen érdekes dolgokat mondott. Többek között Szent István intelmeit ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Erre reagál blogunk egyik szerzője.

 

„(…) vagy olvassák esetleg Szent István intelmeit Imre herceghez, ahol a jöttmentekről beszél pozitív értelemben, hogy mennyire szükség van az országnak rájuk.”

 

Az idézet természetesen Nemény elvtárstól származik. A derék szoci ezekkel a szavakkal kívánta bizonyítani a szombathelyi közgyűlés fideszes tagjainak, hogy az illegális bevándorlás támogatása egyenesen Szent István öröksége, szellemi hagyatéka.  

 

Aki megnézi a vonatkozó közgyűlésről készült videót, láthatja, hogy Nemény imád a saját értelmiségi gőgjétől eltelve leckézetni. De ha már egyszerre akarja eljátszani a szellem és a morál feltartott mutatóujját is, akkor lehetne annyira igényes, hogy nem áll neki jöttmentekről beszélni. Merthogy az Intelmekben bizony szó sincs jöttmentekről. Amire az MSZP Vas megyei elnöke gondol, az a vendégek befogadásáról és gyámolításáról szóló hatodik fejezet. A tévedése nyilván annak számlájára írható, hogy jogászként nincs hozzászokva a fogalmak pontos használatához.

 

09e52e8d-d5ab-455a-8394-17fb9fceed8b.jpeg 

És bárcsak ennyi lenne Nemény gondolatában az egyetlen a hiba, de nem. Abszurd és merőben történelmietlen az a megközelítése is, ahogy a különböző történelmi korokpolitikai és fogalmi viszonyait összecsúsztatja. Holott a középkorban még nem gondolkodtak sem nemzetiségekben,sem pedig kisebbségpolitikában. Ezért logikailag akkor is lehetetlen egy ebben a korszakban születő szövegből levezetni a liberális bevándorláspolitika szellemi-ideológiai alapvetését, ha az Ferenc pápa és a Biblia szavak között hangzik el.

 

Azt a közgyűlésben Nemény sajnos elfelejtette közölni, hogy az Intelmeket ágyban, párnák közt fekve magyar fordításban, vagy pedig a latin eredetiben szokta tanulmányozni. A sokat emlegetett mondat („Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő.”) fordításában valóban az ország szerepel, az eredeti ’regnum’ szó a klasszikus latinban azonban elsődlegesen inkább királyi hatalmat jelentett. Mivel az Intelmekben István (pontosabban az Intelmeket szövegező klerikus) végig arra készíti Imrét, hogyan szilárdítsa meg és tegye még nagyobbá a saját trónját, ezért is valószínűbb a ’regnum’ királyi udvarként, királyi környezetként való fordítása. Könnyen belátható tehát, hogy a Szent István-i szivárványszínű ország inkább csak a kultúrmarxixmus talaján két lábbal álló Nemény fejében létezik. Pataky Attila meg szentül hiszi, hogy hetente rabolják el űrlények. Virágozzék száz virág, persze, mégsem túlságosan előremutató politikai diskurzus, ha ezután minden szombathelyi szocialista képviselő előáll majd a maga kényszerképzetével.

 

És kik is a Nemény által emlegetett jöttmentek? István erre is válaszol, amikor Imre elé példaként állítja a római királyokhoz áramló nemeseket és bölcseket („nobiles et sapientes”). Még egyszer muszáj rögzíteni: az Intelmekben István nemes és bölcs emberekről beszél. Nem pedig holmi jöttmentekről. Kétségtelenül igaz, hogy a pakisztáni és afgán illegális bevándorlóktól rengeteg értékes tudást és tapasztalatot lehetne begyűjteni mondjuk az egyetemes emberi jogok területéről. De ugyanígy izgalmas felvetés a merényletekkel megnyitott kultúrák közötti párbeszéd is, amelyet Franciaországban, Belgiumban és Angliában már sikerült eredményesenbevezetni.

 

Végezetül muszáj arra is kitérni, miért volt István számára annyira fontos és kívánatos a vendégek befogadása. Mert azok nem utolsósorban fegyvert (vagy még inkább: fegyvereseket) hoznak magukkal, amivel elriasztják a külső erők „fennhéjazását”. Szóval az Intelmek a legkevésbé sem egy posztmodern, multikulti állam negatív utópiájának lehetőségét vázolja fel, sokkal inkább tanúskodik arról, hogy Szent István – Neménnyel ellentétben – valóban ismerte és értette a hatalom működését.

 

Nemény azzal zárta a felszólalását, hogy a közgyűlés végeztével, hajnali kettőkor „még ezen egy kicsit gondolkozzanak”. Én sem tanácsolhatok mást a magát most éppen függetlennek és civilnek hazudó Nemény elvtársnak: drága MSZP-s elnök úr, mielőtt elkezd másokat leckéztetni, nem árt egy kicsit tájékozódni és gondolkozni. Ó, és ha lehet, ne hajnali kettőkor.

 

(A következő rész Nemény bibliai és teológiai fejtegetéseinek tévességét bizonyítja.)  

 

 

Szólj hozzá