2019. már 06.

Rémálmok álmodója, avagy Nemény András találkozása a hatalommal

írta: vasivasmacska
Rémálmok álmodója, avagy  Nemény András találkozása a hatalommal

A február utolsó napján tartott közgyűlésen sikerült az Éljen MSZP Szombathelynek magához ragadnia a hatalmat. Kellett ehhez ugyan a két, papíron jobboldali tömörülés (Pro Savaria, Jobbik) listáról bejutott képviselőjének következetes átszavazása, de azért csak beteljesült Nemény András vágyálma.

na.jpg

 

Sok érdekes rezdülése és pillanata volt a dicstelen hatalomátvételnek, amelyekre egyrészt azért nem térek ki, mert szétfeszítené ennek az írásnak a kereteit, másrészt pedig a legkevésbé sem szeretnék Molnár Miklós miatt bíróságra járni. Nem ér ő annyit (az annyi pontos számértékkel is rendelkezik: harminc ezüst). Neménynek talán lehet, nekem azonban semmiképpen.

molnar.jpg

Ámde miközben megpróbálom székkel és tujával eltorlaszolni a gondolataim ajtaját, hogy a perelhető szavak ne ölthessenek testet, azért muszáj rögzíteni: a Görgei (Görgey) – hatás a történelmi emlékezetben önmagától nem lép működésbe. Az, hogy az utókor végül újraértékelte a Kossuth által az „élő vértanúra” ragasztott árulói bélyeget, Molnár tettére nézve még nem jelent semmit. Sőt. Ha valaki továbbra is a jobboldali, polgári közösség tagjának vallja magát, de a gyakorlatban következetesen együttszavaz a baloldallal, az nemhogy cáfolja, inkább erősíti az árulás vádját. Nehéz zsíros, húsos koncokkal a szájban hitelesen képviselni a nagyböjti lemondás és önmegtartóztatás eszméjét.

Szép új világ?

Nem szeretnék álmoskönyvbe oltott Freud sem lenni, hogy megfejtsem Nemény András Szombathely elé tárt képzeteit. Talán nem is dolgom. Majd a város polgárai álomfejtenek, aztán pedig döntenek októberben, hogy kellőképpen megnyerőnek találták-e Nemény lázas ábrándját. Amiben minden olyan szót sikerült összegyűjteni, amiről a kiötlők úgy gondolhatták, nagyon trendinek és időszerűnek hat: 21. századba átvezetett település (bármit is jelentsen ez), applikáció és modernizált városvezetés.

Őszintén vártam, mikor hangzik el az „intelligens mosóport ingyenesen minden háztartásba!” soha vissza nem térő ajánlata. Aztán az intelligens mosópor megvásárlása után ugyanúgy ottmarad a folt a ruhában, és a kellemetlen, gyötrő érzés bennem, hogy engem most nagyon átvertek. Nos, valami hasonló gondolat kerített hatalmába, amikor a február 28-i közgyűlésen a lázálom valósággá vált, a „modern, európai szolgáltató város” reklámszlogenjéből pedig annyi maradt, hogy a megfelelő képesítés és tapasztalat nélküli politikai szövetségeseket beültette Nemény elvtárs az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági és igazgatósági székeibe.

Bármilyen nehéz eltekinteni a ténytől, hogy Nemény András éppen most szeretné a 21. századba átvezetni Szombathelyt, miközben 2002 és 2010 között hatalmi pozícióban erre nyolc évük azért lett volna, én mégis megteszem. Erre az önellentmondásra majd rámutatnak a politikát hivatalból művelők, ha akarnak. Számomra sokkal fontosabb, hogy az új évszázadba lépés kikkel és miként történik a gyakorlatban. Úgy, hogy az LMP-s szerviztechnikus lesz a Vasivíz igazgatósági tagja? Vagy a kommunikáció és médiatudomány szakos Momentum-üstökös felügyelőbizottsági széke a Távhőszolgáltatónál már maga a 21. század? Mert ha igen, akkor félő, hogy Nemény András Ablak–Zsiráfjában összeragadt néhány lap, csakis így csúszhattak egymás mellé a korszerűség és a hozzáértés teljes hiányának fogalmai.

v.jpg

Zsíros pozíciók helyett

Az álszentség bűnét elkerülve muszáj kimondanom, hogy a hatalom természete mindig is ismerte a bizalmi alapon történő kinevezések intézményét. Teljesen érthető törekvés, ha az egy közösségben küzdő és minőségi munkát végző egyének teljesítményét a politika jutalmazza. Ezt azonban egyetlen lépésnek, a választóktól érkező felhatalmazásnak mindenképpen meg kell előznie. Ha egy politikai alakulat elnyeri a többség támogatását, abból bizony levezethető a saját akarat szerinti cselekvés. De ez a többség nem úgy jön össze, hogy titkos politikai háttéralkuk segítségével sikerül megszerezni Molnár Miklósnak és Balassa Péternek a szavazatát. Hanem választáson szokás elnyerni. Tudom, hogy amit írok Nemény András számára szinte hihetetlennek tűnik, mert ő és pártja nem mostanában tudott győzedelmeskedni olyan voksoláson, amin valós, hús-vér magyar emberek is részt vettek, de attól ez még így van. Nemény elvtárs ne 21. századi akarjon lenni, hanem nyílt és egyenes. Álljon ki a saját MSZP-s választói elé, és közölje velük, hogy szavazataikkal hatalomba és pozícióba szeretné juttatni azoknak a pártoknak (LMP, Momentum, Párbeszéd stb.) a politikusait, akik semmiféle saját támogatói bázissal nem rendelkeznek. Ó, és nem mellesleg jelentős részben az MSZP „bűnei” ellen alakultak meg.

Ha ehhez megszerzi a többség felhatalmazását, akkor felőlem nemhogy a 21. századba, de egy párhuzamos világegyetembe is átvezetheti Szombathelyt. Addig azonban azzal is megelégednék, ha végre nem a saját hatalmi törekvéseit nézné, nem a haveroknak juttatható, zsíros bizottsági helyekkel lenne elfoglalva, hanem a város érdekét szolgálná. Merthogy Szombathely sikeréért eddig nem sokat tett. Ez a Nemény (rém)álmával szembeni nagyon is kézzelfogható valóság.

Szólj hozzá